Utan syn


En elefants bekräftande blick, eller inte.
november 13, 2009, 11:01 f m
Filed under: allmänt

Eye_of_the_elephant-litenJag känner mig betraktad. Ett elefantöga betraktar mig. Jag tänker, Vad är det för elefant? Är det en hona eller hane? Är den vänligt inställd? Jag känner mig inte hotad eller hatad. Bara betraktad, blicken tittar rakt på mig. Jag kan nästan känna mig trygg i elefantens blick. Hade det varit en elefantsvans på bilden hade tanken på om det är en vänlig eller arg elefant inte funnits. Jag ser ett öga, som ser sanningen i mig. Vi vill gärna tro att det vi ser är sant. Så känn dig betraktad, en elefant ser dig.

Att våga bli betraktad är att våga bli bekräftad, eller ogillad, förhoppningsvis respekterad. Att våga betrakta är att respektera, att bekräfta. Att titta på någon länge är att bekräfta. (metafor: jag kan inte slita blicken från dig) Någon vars blick man inte möter vet man inte var man har och om man kan lita på. Frasen ”se mig i ögonen när jag talar med dig” används flitigt för att försöka få barn att lyda. (”Nu hör du på vad jag säger, se på mig!”) Att se på någon blir liktydigt med att lyssna på någon.

Det är speciellt med ögon. De betyder mycket för kontakten mellan människor (0ch mellan djur också för den delen). Vi vill ha ett möte mellan fyra ögon när det är något viktigt, något som man inte kan ta över telefon. Vi vill träffas och se varandra i ögonen. När jag pratar med andra söker jag ögonkontakt, eller undviker den. Det kan vara jobbigt eller härligt. Det kan vara en metod att övertala någon att lita på mig. Hur mycket jag ser in i någons ögon (ögon som brunnar) beror på mitt eget mod, på vad jag säger och med vem jag pratar. Om en lögn ska bli trodd gäller det att man klarar av att se den som ska bli lurad i ögonen samtidigt. Det är inte lätt.

(Erfarenhet: Man ska inte se okända män i ögonen på gatan i Ahmedabad, då kan de börja följa efter en).

I tunnelbanan är det inte riktigt okej att titta på de andra resenärernas ögon. Det är lite förbjudet. Men jag gör det ändå, alla gör det. Det är svårt att låta bli.  Om någon tittar tillbaka viker jag genast med blicken och tittar någon annanstans.Det verkar de flesta göra. Är vi rädda för att få kontakt?  Rädda för att tvingas säga något? Vad är vi rädda för?

(Minne: Arga leken. Alla har vi någon gång lekt arga leken. Vem viker först undan blicken? Vem börjar fnittra? Vem är starkast?).

Men om man inte ser? Vad händer då? Då är det är verkningslöst att säga ”se på mig när jag talar!” för att få ett blint barn att lyda, det är meningslöst att titta på varandra för att ge varandra bekräftelse och arga leken fungerar inte alls. Mycket i vårt kroppsspråk är knutet till blicken. Blinda har berättat för mig att de får lära sig att bete sig på ett visst sätt för att passa in utan att egentligen själva förstå varför. De får lära sig att vända ansiktet mot den som talar för att det är så man gör, inte för att det betyder något.

Jag skulle vilja påstå jag inte har sett min medmänniska eller blivit sedd förrän våra blickar har mötts. . Men det stämmer inte om denne någon är blind. Min blinde vän måste få min bekräftelse på annat sätt. Vi får hitta andra vägar. Orden och språkmelodin blir oerhört viktigt för att uttrycka det man annars kan säga med blickar och kroppsspråk. Jag måste förstå att hon istället hör. Hörseln hör och ögon ser. Jag undrar om elefanten däremot känner sig bekräftad av mig när jag tittar tillbaka.

Annonser

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Kan du lagra in filer där du läser in dina tankegångar. Och ta emot filer som är inlästa svar kanske någon blind kan kommentera.

Kommentar av l johansson

Blinda har skärmläsare som läser texten på skärmen. Det behövs inga ljudfiler.

Kommentar av utansyn
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: